2006 – 2013 Galerie iZArte

iZArte – Galerie iZarte – iZArte Kunstreizen – Stichting Trifle – Vrienden van iZArte – Arts & Talks

Van september 2006 tot september 2013 was Galerie iZArte gevestigd in Zutphen, in het historische pand het ‘Verkooplokaal’ in de Laarstraat. Eigenaars: Gert en Janneke Rebergen.  
Onderaan dit bericht kunt u een slideshow bekijken met beelden van de eerste 5 jaar iZArte. Hiermee krijgt u op de snelste manier een indruk van wat Galerie iZArte deed en bracht.
 
In de galerie was trendy, hedendaagse, unieke kunst en design te koop. Uit Zuid-Afrika. En later ook uit Swaziland en Zimbabwe. Schilderijen, collages, tekeningen, etsen, drypoints, houten en stenen beelden, keramiek (kunst en gebruikskeramiek), sieraden, glaskunst, foto’s. Social import door onszelf, geen middelman tussen ons en de kunstenaars/bedrijfjes. We reisden zelf naar de kunstenaars toe, 2 of 3 keer per jaar. Korte lijnen, duurzame relaties, en shared profit via een eerlijke prijs. Vriendelijk zaken doen.

Namen als voorbeeld: Nelson Makamo, Avhashoni Mainganye, Abe Mathabe, Charles Kamangwana, Clifford Charles, Kagiso Patrick Mautloa, Ndabuko Ntuli, Afrikania, Thomas Kubayi, Itai Nyamazwayo, Johannes Maswangany, Collen Maswangany, Mogalakwena, Lucky Makamu, Mischack Raphalalani, Justice Mugwena, Noria Mabasa, Raphael Mavudzi, Martin Umali, Nokuthula Zikhali, Veronica Baleni, The Potter’s Workshop, Madoda Fani, Andyle Dyalvane, Frank van der Ham’s Studio Emmanuel, Hendrik Nekhofe, Simon Masilo, Urbanative, & Banana, Ronel Jordaan, Thembi en Jabu Nala en andere getalenteerde vrouwen van de Nala familie, African Allsorts.

In de galerie waren tentoonstellingen met speciale openingen (bijvoorbeeld Marcelle Bosch van Madi a Thavha, de Zuid-Afrikaanse Ambassadeur Her Excellency Ms. Mkhize, Chris Silverston van The Potters’ Workshop, kunstenaars Clifford Charles, Tom Blomefield van Tengenenge Zimbabwe, Frank van den Ham van Studio Emmanuel, Prof. Heinz Kimmerle, Prof. Dr. Wouter van Beek), op uitnodiging van iZArte was er een aantal keren een artist in residence in de galerie (2008 Nelson Makamo, 2009 Thomas Kubayi, 2010 Avhashoni Mainganye, 2011 Abe Mathabe, 2012 Rolihlahla Mhlanga) er was met regelmaat een lezing (bijvoorbeeld door Bart Luirink, Peter Hermes, Gert Rebergen), een presentatie, een boekbespreking, soms een veiling, iZArte organiseerde tentoonstellingen bij het Africa Studie Centrum in Leiden, bij de Zuid-Afrikaanse Ambassade in Den Haag, tijdens de Afrika Dag van de Evert Vermeer Stichting, bij het Zuid-Afrika Huis in Amsterdam) . iZArte decoreerde officiële bijeenkomsten van de SANEC met beelden en schilderijen.

Galerie iZArte werkte samen met galeries en musea in Zutphen en met Afrika georiënteerde galeries in Amsterdam (Galerie 23) en Utrecht (Galerie SANAA).

In 2011 zijn we de start van een eigen galerie in Johannesburg serieus gaan voorbereiden, “Arts & Talks”. Door persoonlijke omstandigheden moesten we dat tijdelijk uitstellen en daarna sloeg de financiële crisis toe, hier in Nederland en ook in Zuid-Afrika. De galerie in Johannesburg is er niet meer van gekomen.

Omdat we heel vaak reisden in Zuid-Afrika met kunst als thema werd ons vaak advies gevraagd over reizen naar en in Zuid-Afrika. We startten in 2012 met het organiseren van iZArte Kunstreizen. Dat doen we nog steeds, zij het de afgelopen jaren op een wat lager pitje. Maatwerkreizen naar en met kunst en kunstenaars. Zie iZArte Kunstreizen.